A RAVIOLI-ÜGY

Tegnap délelőtt kopogtattak az ajtómon. Kinyitottam és két szövetségi ügynök állt velem szemben a küszöbön. Kezükben házkutatási parancsot lobogtattak és hűvös eleganciával, mégis fenyegetően közölték:
-FBI! A Ravioli miatt jöttünk!
-Őszintén mondom, fogalmam sincs, miről beszélnek.-mondtam, ám a két magas férfi cinkosan mosolyogva összenézett, mintha épp arra számítottak volna, hogy ezt a választ fogják majd tőlem hallani. Mindketten felém fordultak és gúnyosan vágták a fejemhez:
-Persze, mi is így gondoltuk. De azért ha lehet, mégis vetnénk egy pillantást arra a bizonyos hűtőszekrényére!
-Csak tessék, persze, semmi akadálya... -mondtam zavartan, és éreztem, hogy most bizony igazán nagy bajba kerültem.

Amíg a két férfi benyomult a lakásba, egyikőjük felvázolta cseppet sem rózsásnak tűnő helyzetemet.
-Azt a bejelentést kaptuk, hogy maga annyira tökéletes raviolit főzött, hogy az már nem csupán bűncselekménynek, de államellenes cselekedetnek számít. Amennyiben kiderül, hogy ennek a kósza kis információ-morzsának bármiféle valóságalapja van, maga nagy bajban lehet, jobb, ha tudja! Jogában áll persze hallgatni, azonban, maradjon kettőnk közt, de ezt mégsem ajánlanám.
Közben a másik férfi bal kezével már javában a jégszekrényem mélyén matatott és az ott talált ételmaradékokat hunyorgó hozzáértéssel elemezte, mint afféle perverz mesterszakács.
-Gyere ide egy pillanatra, kérlek! -intett a velem szemben álló társának, aki azon nyomban mellé ugrott és hümmögve bámulták tovább együtt a zacskó tortellinit, amit nagyjából két hete felejthettem az alsó polcon és azóta úgy tűnt, önálló életre kelt.
-Hmm...Hmm..Nem. Azt hiszem, nem ez lesz az. Tésztaféle, ámde mégsem ez az, amit mi keresünk. Talán nézzük meg a fagyasztót is!

Végül, miután ízekre szedték a fridzsiderem, semmi más érdemleges dolgot nem találtak, csak a halott nagyanyám apró darabokra kaszabolt, lefagyasztott holttestét.
-Azt hiszem, ki kell olvasztanunk és össze kell varrnunk az öreglányt. -mondta a megfontoltabb, hórihorgas ügynök- Ő talán látott valamit, amiről dalolhat nekünk! Más lehetőségünk nincs, hogy ráhúzzuk a vizes lepedőt erre a rohadékra... -bökött felém mutatóujjával mogorván, mire köpcösebb társa egy lépéssel a fürdőszobában termett és a hajszárítóval kezdte el kiolvasztani a szebb napokat is látott öreganyám cafatokra kaszabolt hulláját.

*

A nappaliban ülünk, a dohányzóasztalon friss spaghetti bolognese gőzölög, közben a kötőtűvel ügyetlenül összefércelt nagyanyám -aki inkább emlékeztet egy szicíliai húsgombócra, mintsem normális emberi lényre- azokról az időkről áradozik, amikor még bárki kedvére főzhetett otthon hamisítatlan, igazán al dente olasz tésztát. Füle helyére varrt alsó ajka meghatottan rebeg és nedvedzik a gyönyörűségtől. Fogalmam sincs, honnan veszi ezeket a marhaságokat, hiszen nagyon jól tudom, hogy Hajdúnánáson volt gyerek, majd pedig Ózdon nőtt fel és ismerkedett meg nagyapámmal, aki egyébként kohász volt és ki nem állatta a tésztaételeket.

Az ügynökök lábukat keresztbe téve szürcsölgetik a poharukba töltött Lambruscot és egyetértően bólogatnak.
-Ugye mondtam én, hogy nem fogunk itt semmi gyanús dolgot találni! Mégis csak rendes emberek ezek!
Az öreglány kikíséri őket az ajtón, útravalóként pedig az öltönyös alakok kezébe nyom egy-egy ropogós bruschettát. Mikor már egészen biztos abban, hogy a szövetségiek elég messze járnak, legnagyobb meglepetésemre farpofái közül nagy tál, gőzölgő raviolit húz elő.
A vén matróna, tudhattam volna! A kezembe akadó paradicsompasszírozóval dühömben pépesre verem a fejét, és visszakerül oda, ahova valójában való: a lejárt szavatosságú, üveges pesto mellé, a fagyasztóba. A raviolit jóízűen elfogyasztom, és mielőtt rám törnék az ajtót, még hallom a lépcsőn felfelé siető, vastag talpú lakkcipők súlyos kopogását.

(Eredeti megjelenés: 2018, Robotcigány)